30-09-2012

Ge kunt niet genoeg jarig zijn!

Niet enkel mijn eigenste knul was jarig, vandaag was het de beurt aan nichtje Lotte. Omdat die 2 elkaar graag zien en ze zo dicht opeen kaarsjes mogen uitblazen, vierden we de verjaardag gezellig samen. Eerder maakte ik een verjaardagsshirt voor mijn meneer en nu maakte ik er ook eentje voor zijn nichtje.


Ik ging aan de slag met een blauwe longsleeve van de Hema. Zette er een kraagje en een knoop op, het cijfer 9, de tekst "Bijna 10-er" en stikte er tot slot nog een reepje boordstof aan. Lekker 'girly'.

Ik knutselde ook nog snel een slinger in elkaar. Ik had het ideetje ooit 'ns gepind en vind het resultaat best grappig! Succes gegarandeerd op een feestje! :)


De kroon, die ik maakte voor zijn eerste verjaardag, doet nog steeds evenveel dienst. Dit jaar kreeg ie dus een 3 op geplakt!


Hij past al vele beter op zijn koppeke! Zie je die angst in die ogen? Die angst voor het alles verwoestende vuur uit dat gekke witte stokje? En zie je ook die heerlijke, veganistische banoffee taart (zonder sjokola on top, want het moest plots een beetje snel gaan...)?

Mijn jarig boontje kan 't trouwens ook goed vinden met zijn andere kompaan, de broer van jarige Lotte...



23-09-2012

Hoera! Hoera! Kabouter Ot was jarig!


Mijn stoere sloeber was jarig! 3 is ie al. Zoals ie 't zo schoon zelf kan zeggen: "Ik is al groot, ik is 3." Een verjaardag schreeuwt om naaisels. Of toch zeker om creativiteit. Als schoolknaap mag ie nu ook trakteren aan de maten in de klas en dat vindt mama waarschijnlijk leuker dan 't kind zelf. Hij vertrok naar de klas met een berg muffins en een zelfgemaakte tas vol papieren zakskes.

Deze tas werd geboren:




Elisanna tipte me voor 't patroon.  Een eenvoudige tas.  Lekker makkelijk te maken en snel klaar. Hier kwam ik op 't idee om een stel kralen aan de tas vast te maken. Binnenin maakte ik een klein zakje en ook een ringetje om mijn altijd-zoeke-autosleutels aan vast te maken.

10-09-2012

Properkes gestrikt!

Mijn kleine meneertjes hadden smuk nodig...


Mama had een fotoshoot kado gekregen van 't lief en de kindertjes moesten er dus piekfijn uitzien. 't Leek me wel leuk om ze een strikske te maken, dus ging ik op zoek naar een gepaste tutorial. Ik vond er zo ongeveer heel veel, maar geen enkele leek me ideaal. 'k Pikte her en der wat tips op en maakte er mijn eigen versie van. Om jullie 't zoekwerk te besparen, krijgen jullie hier zomaar en voor niets (waar vinde dat tegenwoordig nog?) een handleiding*.

* Ahum... Ik moet misschien wel nog efkes vermelden dat ik maar een kleine, bescheiden muts ben die 't warm water zeker niet heeft uitgevonden. 't Kan zeker altijd beter en schoonder en zo, maar alee, 't is mijn weg van stof tot strik. Tips om 't anders of beter te doen, zijn zeker welgekomen! 



Stap 1
Knip 3 lapjes stof :
- 20 x 13 cm
- 5 x 7 cm
- 38 x 5 cm

Knip 1 strookje vlieseline om de halsband iets steviger te maken:
35 x 1 cm

Knip een strook velcro (die van mij is 5 x 1 cm)

Stap 2
Begin met de 'halsband'. Neem je lange strook van 38 x 5 cm. Vouw de strook in de lengte dubbel, met de averechtse kanten op elkaar. Strijk de vlieseline ertussen. Zo pers je ook meteen de plooi van 't midden in de stof. Vouw dan de beide kanten naar binnen toe, als een biais.
Maak een sierstiksel aan de dichtgevouwen rand en plooi hierbij de 2 uiteinden netjes naar binnen toe.





Je kan natuurlijk ook rechts op rechts stikken en 't lint keren, maar ik hou niet zo van ellenlange keerwerkjes. De biaismethode is stukken sneller!

Stap 3
Nu gaan we de strik maken. Neem het lapje van 20 x 13 cm en vouw het dicht in de lengte, met de rechte kanten op elkaar. Stik de lange kant dicht. Strijk de naden open, keer je lapje en strijk het, zodat de naad in 't midden komt te liggen.
Vouw het dubbel en duw er 'ns op met je strijkijzer om 't midden van je lapje te bepalen. Vouw dan de linker- en rechterzijde naar dat midden toe en stik vast.
Breng je lapje in 'strikjesmodel' en naai met de hand (kan ook met de machine, als je stof niet te dik is) vast.
Stap 4
Tijd voor het middenstukje. Neem je overblijvende lapje stof van 5 x 7 cm en naai het op dezelfde manier dicht als de 'halsband'. Maak er dus een biais van en stik dicht. Aangezien dit middenstukje zichtbaar zal zijn bij 't dragen van de strik en zo'n sierstiksel, enkel aan ene kant niet zo schoon is, maak je gewoon nog 'ns een sierstiksel aan de andere kant ook.
Vouw het gestikte lint dicht en stik de korte uiteinden vast, zodat je een ringetje krijgt. Keer dit ringetje, zodat de naad naar binnen wijst.

==> op dit moment is 't handig om 'ns je 'halsband' door de ring te steken en te kijken of er net genoeg plaats overblijft voor je strik. Is er teveel plek over, naai je 'ringetje' dan iets strakker dicht.


Stap 5
Tijd voor de 'assemblage'! Naai met de hand het ringetje aan je 'halsband'.
Schuif je strik door het ringetje en naai ook dit vast met de hand.
Stap 6
Allerlaatste stap al zeg. Dit strikje is een eitje, al zeg ik 't zelf! :D
Neem je strik en doe 'm rond de nek van je kind, om te bepalen waar de velcro precies moet komen. Ik heb die van mij nogal ruim genomen, zodat de strik kan gedragen worden met of zonder hemd.

Stik de velcro op zijn plek en voila, jouw kleine meneer wordt plots een grote, sjieke meneer!
Maak er een paar in verschillende stofjes, om allerhande outfits net dat tikkeltje meer cachet te geven! :)


Veel plezier!

06-09-2012

Zijn broer achterna...

Belofte maakt schuld en eigenlijk wil ik 't jullie ook heel graag laten zien, dat nieuwe truitje voor mijn kleine Fonske. We halen geen oude koeien uit de sloot, maar alee, 't is dus gestikt met mijn supersonische elastische steek, die meteen ook afwerkt en al. :D De boordstof aan de mouwkes heb ik iets wijder moeten nemen, omdat 't arme kind onmogelijk zonder veel gesleur met zijn hand door dat stukske geraakte...

 
Patroon : http://www.kiind.nl/articles/430/Jumpsuit.html
Stof : In den Beer

05-09-2012

Stoem, stoem, stoem...

Als ik al fans had, dan ben ik ze na deze blogpost voorzeker allemaal kwijt.. Neeneen, serieus, ge weet nog niet wat ik jullie ga vertellen. Bekennen, dat is eigenlijk passender. Ondergetekende moet met 't schaamrood op de wangen bekennen dat ze tricot altijd met een gewone, rechte steek aanviel. Ondergetekende moet bovendien bekennen dat ze haar naaisel daarna nog 'ns de masjien onder duwde met een 'overlock'-steek. Nu moet je weten dat ik een toestel heb om U tegen te zeggen, met meer steken dan je paperclips op een A4-tje kan schuiven.

Luister goed naar mijn verhaal, zodat je dezelfde fout niet maakt. Gisteren naaide ik dit pulleke voor mijn oudste telg.


Ik had het patroontje ooit 'ns gepind en heb 't nu dus eindelijk 'ns vanonder 't stof gehaald. Geen 'jumpsuit' meer voor mijn bijna 3-jaar oude kerel, dus ik maakte er een t-shirtje van. Ik weet 't, 't patroon gaat maar tot maatje 86 en je mag 't niemand verklappen, maar stiekem past mijn mager knechtejongske nog wel in 86... Ikke dus mijn stof geknipt en met mijn gewone, rechte steek omgetoverd tot bovenstaand truitje.
Na heel wat aandringen wou ie mijn groene creatie 'ns passen. Mama blij, kiendje blij, kiendje schoon geposeerd, truitje weer af gedaan en patat, de naad een stukske los... Hmm.. Misschien was die rechte steek dus toch niet zo'n goed idee! Nog vlug 'ns de handleiding van Mamasha achterover geslaan en gepiept in 't boekske van mijn machine of er een 'stretchsteek' op zat en wat blijkt... Er zitten een pak steken op, die tricot stikken en meteen ook afwerken in 1 keer! Ik heb dat ding al ruim een jaar en nu pas ontdek ik dat 't stikken van tricot een stuk rapper kan! Daarna 't zelfde truitje gemaakt voor mijn kleinste kadet, maar met de juiste steken! 't Ging inderdaad een stuk sneller. Morgen post ik jullie een foto van zijn nieuwe oranje trui, want mijn model is momenteel aan 't kaarten met 't zandmannetje.
'Stoeme' ik toch... :S

03-09-2012

L-Eve!

De wereld is een Eve rijker en dat is reden genoeg om achter 't masjien te kruipen. Ik maakte een kussen met paspel, op deze wijze. Alhoewel, ik heb die paspel niet losgepeuterd, maar zo'n beetje over mekaar uit laten lopen. Enfin, ik vind 't ook schoon en helemaal niet opvallen. Andere meningen zijn natuurlijk ook welgekomen he!