01-03-2014

Draken (en hoe) en monsters!

Vandaag was er feest. Vijfwerf hoera voor Tuur, het zoontje van mijn zus.
Om 'm in de bloemetjes te zetten, kreeg ie onder andere dit toegestopt :


Hij zag de drakenmutsen van neefjes Ot & Fons passeren (die laatste moet ik jullie ook nog 'ns tonen trouwens...) en wou ook graag eentje in zijn collectie. Ik haakte er ook een bijpassend sjaaltje bij en voila, één kadootje klaar!

Voor diegenen die ook wel zo'n drakenmuts willen haken, zal ik 'ns vertellen hoe ik de 'tanden' haak. Er zijn natuurlijk drieduizend-en-één manieren om driehoekjes te haken, maar ik doe die van mij op deze manier :
- haaknaald 3,5 of 4
- doorsnee wol (is dat dikte 3 of 4 of zo?)
Neem je wol dubbel, haak dus met 2 draadjes tegelijk. Je kan 't begin en 't eind zoeken van je wol, dat werkt wel makkelijk. Of je neemt 2 verschillende bollen wol. Ik nam voor mijn muts 2 verschillende tinten geel en dat gaf wel een leuk effect. Ik haak trouwens met 2 draadjes tegelijk om de 'tanden' iets steviger te maken.
Haak 13 lossen en keer terug met 12 vasten en 1 losse. Keer je werk om.
Nu haak je telkens vasten. In 't begin van elke rij minder je 1 steek en op 't eind van elke rij haak je 1 losse.
Als er nog 1 steek overblijft, haak je vasten rondomrond je driehoekje. In de hoeken haak ik vaak 2 vasten in 1 steek, dat maakt mooiere hoekjes. Dat doe ik zo'n beetje op 't gevoel.
Naai vier van die driehoekjes en maak ze vast aan je muts. Voila! Jongens vinden die drakenmutsen alvast te gek!

Tuur kreeg nog een tweede zelfgemaakt kado. Volgend jaar mag die kleine slimmerik al naar 't eerste leerjaar en als ie zijn eigen pennenzak mag meetronen, dan heeft ie er alvast eentje klaar :
Maar wat een gedoe, dat stikken met nepleder. Dat trekt dubbel langs alle kanten en glijdt voor geen meter door mijn machine! Gelukkig is 't mij gelukt om een redelijk ok exemplaar af te leveren, maar het is dus niet perfect. :( Als iemand tips heeft om een gevecht met nepleder te winnen, dan zijn die meer dan welkom! En neen, plakband kleven op de onderkant van mijn naaivoetje heeft niet gewerkt. :S
De mosterd voor de robotpennenzak haalde ik hier.

En voor wie vol ongeduld staat te trappelen tot ik de nieuwe eigenaar van de Valentijnsposter bekend maak, ik beloof jullie dat er morgen een winnaar gekozen wordt door mijn dappere ridders. Mea culpa voor zoveel getreuzel en ik wil jullie niet om de oren slaan met foute excuses. Morgen valt het verdict, beloofd! Met tanden in de vingers en zo!

4 opmerkingen:

  1. Schone mutsen (en dito foto's!). Nepleer stikken doe ik met een boventransportvoet, bespaart je veel frustratie en kostte minder dan ik zelf eerst dacht. Het overwegen waard dus, al is dit wel een heel toffe etui!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tuur was supercontent met de muts, sjaal en pennenzak!
    Heel mooi allemaal!
    Nog ne keer nen dikke merci !!

    BeantwoordenVerwijderen